Zelf media maken en creatief zijn met digitale media is ook een deel van 'mediawijs zijn'. Afhankelijk van wat je zelf leuk vindt, kan dat zijn: berichten op sociale media plaatsen, vloggen, fotograferen, podcast maken. Door media te maken, leer je ook hoe media in elkaar zitten. Dit helpt je ook om media beter te begrijpen. Door bijvoorbeeld zelf een vlog of stop motion video te maken, ontdek je dat een verhaal altijd vanuit een bepaalde invalshoek verteld wordt. In deze DSVM Extra zoomen we in op auteurs- en portretrechten, en vloggen.
Vroeger sierden posters van muzikanten en sporters de muren van de tienerkamers. Meer en meer worden vloggers en andere influencers de helden van onze jeugd.
YouTube en YouTubers zijn hot bij kinderen en jongeren. Namen als Céline & Michiel, Acid, Enzoknol, Pewdiepie of Gamemeneer vormen op de speelplaats heel regelmatig het gespreksonderwerp. YouTubers zijn echte helden en waar kinderen vroeger droomden van een carrière als voetballer of dierenarts staat ‘vlogger’ of ‘YouTuber’ momenteel zeer hoog aangeschreven als droomberoep.
Wat je zeker moet weten over vloggen
Tips voor jou als leerkracht
1. Aan de slag
1. Bekijk samen met de klas deze video
Ben Zakaria, beter bekend als Zakka, is een bekende vlogger in Vlaanderen. Hij legt aan de hand van een vlog uit wat vloggen juist is.
Bekijk samen met de klas het filmpje en stel nadien enkele vragen:
● Waar ging het filmpje over?
● Hoe heet iemand die aan het vloggen is?
● Kijken jullie vaak naar vlogs? Naar de welke en waarom?
● Hebben jullie zelf al eens een vlog gemaakt?
● Heb je al eens een vlog online geplaatst? Zo ja, hoe heb je dit gedaan?