Hoera, een nieuwe editie van de Schaal van M komt eraan. Dat betekent een nieuwe, leerrijke week vol leuke uitdagingen voor jouw klas. Zijn jullie al ingeschreven? Doe mee en maak je leerlingen wegwijs en mediawijs in de online wereld van games, reclame, (nep)nieuws, sociale media, schermtijd … en wie weet winnen jullie wel een wijze prijs! Maar wacht … Dat is lang niet de enige reden waarom deelnemen een goed idee is. Lees even mee.
1/ Maak van je klas de ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’
Mediawijs en Ketnet dagen alle klassen uit het vijfde en zesde leerjaar uit. Jullie kunnen meedingen naar de titel van ‘Meest mediawijze klas van Vlaanderen’. Kan jouw klas deze uitdaging aan? De wedstrijd start op 27 februari en eindigt op woensdag 8 maart 2023. Hoe meer lampjes en sterren jullie verzamelen, hoe mediawijzer jullie zijn. Benieuwd wat de thema’s van deze editie zijn? Vraag je je af wat je nodig hebt om mee te doen aan de wedstrijd? Een antwoord op al je vragen vind je op deze pagina.
2/ De Schaal van M neemt je een pak werk uit handen
Je neemt samen met je leerlingen hun eerste stapjes in de online wereld, en jullie doen dat niet alleen. De Schaal van M helpt jullie daarbij. Naast alle info over de wedstrijd vind je op deze website een heleboel gratis educatief lesmateriaal. Van een Mega Mediawijs Werkboek tot extra lessen die het hele schooljaar lang van pas kunnen komen. Het lesaanbod is bovendien ook beschikbaar voor de eerste en tweede graad. Misschien leuk om mee te geven aan je collega’s?
3/ Spelenderwijs de eindtermen halen? Check en dubbelcheck!
Er komen heel wat mediawijze doelen en eindtermen aan bod in de Schaal van M. Met de spelweek van De Schaal van M laat je leerlingen op een speelse manier kennismaken met belangrijke thema’s als online identiteit, veilig online, privacy, cyberpesten, influencers, nepnieuws, hoe reageren online, kunstmatige intelligentie ...
4/ 33.000 leerlingen gingen jullie al voor
Vorig schooljaar namen 1600 klassen verspreid over heel Vlaanderen deel. Goed voor 33.000 leerlingen die samen met hun leerkracht weer een tikje mediawijzer omspringen met TikTok-filmpjes, hun wachtwoorden of spelletjes op de iPad. Dat kan jouw klas toch minstens even goed, niet?
5/ Mediawijsheid is een meerwaarde op alle v(l)akken
In de Schaal van M komen thema’s aan bod die veel verder reiken dan enkel en alleen de leerlijn mediawijsheid. Dankzij de lesoverschrijdende en grensverleggende lesinhoud hou je elke leerling, welke interesses dan ook, geboeid. Een deelnemende leerkracht uit de vorige editie vertelde het volgende:
De thema's en lessen bieden een ruime waaier aan invalshoeken die ver buiten de inhouden van mediawijsheid reiken. Neem bijvoorbeeld vreemde talen: het Engels is de voertaal van veel internettoepassingen.
Ook wereldoriëntatie komt aan bod: bronnen raadplegen, fake news spotten, computertoepassingen ... Zelfs muzische vorming heeft zijn plaats: van avatars en games bedenken tot scenario's schrijven.
6/ Je leerlingen kunnen thuis verder spelen en leren
Via hun Ketprofiel (ketnet.be) kunnen je leerlingen thuis verder spelen en leren met de Schaal van M. Zo kunnen mama, papa, broer of zus de mediawijze opdrachten ook mee ontdekken. Bovendien zijn de opdrachten voor thuis verschillend van de opdrachten in de klas.
Aan de slag ermee? We deden al wat voorbereidingen om het thuisfront uit te leggen wat de Schaal van M is en hoe ze een Ketprofiel kunnen koppelen aan jullie klascode. Een brief en toestemmingsformulier voor ouders vind je hier (onderaan de pagina).
7/ Wedstrijd Challenge: maak kans op extra mediawijze prijzen
Je kan met je klas ook kiezen uit drie challenges om kans te maken op extra super(media)wijze prijzen. Kiezen jullie voor de videoreportage over social media? Maken jullie liever een stop motion video? Of zetten jullie een campagne rond veilige wachtwoorden op? Kies met je leerlingen een van de drie opdrachten en dien je inzending voor 8 maart (13u) in. Lees alles over de Challenge.